Vrouwenweek Belgische Ardennen

Waarom je een reinigingskuur doet in het voorjaar

In aanloop op de reinigingsweek voor vrouwen eind maart, start de fysieke voorbereiding daarvoor komende week al. Een maand lang de ochtend beginnen met het sap van een halve citroen. Op internet vind je vele artikelen over de voordelen hiervan. Maar wat ik vooral interessant vind is de reden dat we dit alleen toevoegen bij de voorjaarskuur.  

Sowieso lijkt het voorjaar toch het meest populair voor een reinigingskuur. Je zou denken dat we dat doen om er mooi uit te zien in de zomer. Of ter compensatie van de hogere voedselinname tijdens de feestdagen. Op zich een prima motivatie, maar wist je dat er een diepere waarheid aan ten grondslag ligt?

Om die te ontdekken gaan we terug naar de traditionele geneeswijzen en wel de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Deze is het beste gedocumenteerd en al bijna 2500 jaar een goede leidraad.

Waarom een detox of reiniging?

De belangrijkste reden voor een detox of reiniging is je ontdoen van opgehoopte afvalstoffen. Een teveel aan afvalstoffen in het lichaam zorgt voor vermoeidheid, en kan op de lange termijn ziekte veroorzaken. Om dat te voorkomen kun je natuurlijk het beste sowieso op je voeding letten. Aangevuld met van tijd tot tijd een extra impuls.

De functie van de lever in reiniging

Het leidinggevende orgaan in het verwerken en afvoeren van afvalstoffen is de lever. Die zorgt voor de reiniging van je bloed dat door je hele lichaam stroomt. De lever willen we dus graag goed gezond houden.

Wanneer de lever overbelast raakt, raak je sneller vermoeid. Volgens de TCM zijn symptomen als acne, oogproblemen, spierzwakte en slapeloosheid veelal terug te leiden naar een zwakke of overbelaste leverenergie.

Wat de Neijing (TCM) zegt over de energie in de lever

In het klassieke werk de Neijing (221 voor Christus) valt te lezen:

“In februari en maart, de eerste en tweede maand van de Chinese maankalender, begin de hemelse qi te stijgen en de aardse qi te ontkiemen. In het menselijk lichaam is de qi geconcentreerd in de lever.”

Zo eenvoudig

En zo eenvoudig is het dus. Tenminste….

TCM is een holistische geneeswijze en alles hangt samen met elkaar, dus ja, dit is een wel heel eenvoudige versie. Maar ja, dan is het in ieder geval wel duidelijk. Vandaar dus dat ik volgende week al begin met de citroensap. Die is speciaal gericht op de reiniging van de lever. Waarvoor komende maand dus de perfecte timing is.

WabkeDoe je mee?

Groetjes,

Wabke

PS 1: De reden dat we alleen deze maand citroensap drinken (en dan bij voorkeur door een rietje) is omdat het niet heel goed is voor je tandglazuur.

PS2: In plaats van citroensap kun je eventueel ook kiezen voor biologische, troebele appelazijn

PS3: In de reinigingsweek eind maart combineren we de detox met meditatie en qigong. Zodat je niet alleen je lichaam reinigt, maar ook de geest tot rust komt en de energie kan stromen. Een mooi artikel over de spirituele betekenis van zo’n week vind je hier.