things

8 tips om te ontspullen

Een tijdje geleden zag ik een docu van een vrouw die ging tellen hoeveel spullen ze had. Wat begon als een grapje werd een groot project. Ze huurde zelfs een grote loods om alle spullen uit te spreiden, om de tel niet kwijt te raken. Op hoeveel spullen ze uit kwam weet ik niet precies meer, maar het was echt een absurd hoog getal. En dat terwijl ze op een 3-kamerflatje woonde en geen extreme verzamelaar was.

Ontspullen is voor mij een tweede natuur. Wegdoen wat ik niet meer nodig heb een hobby. Maar ik weet dat veel meer mensen daar juist veel moeite mee hebben. Misschien houden van verzamelen, het niet kunnen laten te blijven kopen, of het echt heel moeilijk vinden om wat dan ook weg te doen. Ben jij zo iemand, maar wil je eigenlijk liever wat minder spullen? Dan is dit artikel voor jou.

#1 Zelfonderzoek

De eerste en misschien wel belangrijkste tip is niet per se populair, maar gaat wel over terug naar de kern. Want wat maakt dat je geneigd bent veel te verzamelen en bewaren? Waar komt die drang vandaan? Zit dat misschien in de basisaanname over wie wij zijn?

Vanuit Transcendentaal Leven bezien zijn wij spirituele wezens met een materiële expressie. Maar we weten allemaal dat vrijwel iedereen het andersom ervaart. Onze mindset, ons denken, is volledig materieel. Net alsof dat onze primaire reden van bestaan is. Steeds meer mensen zoeken vanuit die mindset verdieping in het spirituele. Maar zolang de mindset gelijk blijft, is de verandering relatief gering.

Vandaar dat we deze tip van #zelfonderzoek bovenaan zetten. Ook bij ontspullen. Want wanneer jij bewust wordt van de transcendentie van jouw bestaan, krijgen al die spullen vanzelf een andere betekenis. Ben je er minder aan gehecht. En wordt het makkelijker vreugde te ervaren onafhankelijk van spullen.

#2 Tip over kleding opruimen

Deze tip komt van Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. Ik hoorde dit in een interview in de tijd dat haar eerste boek net in Nederland uit kwam. Het is zo eenvoudig en fijn dat het mij bij is gebleven. Het is een tip die je in kunt zetten wanneer jij jouw kleding op wilt ruimen, maar niet zo goed kunt beslissen wat weg gaat en wat niet.

Wat doe je wanneer je voor de kledingkast staat en niet weet hoe je het aan kunt pakken om de kast op te ruimen?

Haal je kast helemaal leeg. Leg alle kleding even buiten de kast. Vervolgens pak je iedere keer één kledingstuk op en vraagt jezelf daarbij af:

“Word ik blij wanneer ik dit kledingstuk aan trek?”

Als het antwoord ja is, dan leg je het weer terug in de kast. Als het antwoord nee is, dan gaat het weg.

#3 Weg met het idee dat het zonde is

Ken je dat? Heb je eindelijk de smaak te pakken om op te ruimen. Pak je iets op wat je weg wilt doen. Komt er plots de gedacht ‘ja, maar het is eigenlijk ook wel zonde’ en dan besluit je het weer terug te zetten. Ik durf te wedden dat er ook bij jou in huis tenminste een aantal spullen staan die op die manier in je leven blijven.

Toen een vriendin van mij jaren geleden in Amersfoort de eerste weggeefwinkel van Nederland opende, merkte ze dat niet alleen de mensen blij waren die hier spullen konden krijgen. Maar ook de mensen die hier spullen konden geven. Zodat de dingen die je weg doet tenminste weer een bestemming vinden.

Op internet kun je er heel gemakkelijk achter komen waar bij jou in de buurt een weggeefwinkel zit, een kringloop of een kledingbank. Je moet er net even iets meer moeite voor doen, maar het geeft absoluut een beter gevoel. Uit onderzoek blijkt dat de mens blijer wordt van geven dan van nemen.

En als je spullen hebt die niet geschikt zijn voor kringloop? Laat dan de idee van ‘zonde’ achter je en stel jezelf de vraag “ervaar ik vreugde, of ben ik gelukkiger wanneer ik dit bewaar?”

#4 Bewaardoos

Na het in praktijk brengen van tip #3 kan het zijn dat er nog steeds spullen zijn waarover je niet weet wat te besluiten. Voor al die spullen kun je gebruik maken van een bewaardoos. Doe het allemaal in een doos die je ergens in een hoek zet. Wanneer je 30 dagen later weer naar die doos kijkt, weet je dan nog wat erin zit? Dat wat je volledig vergeten bent, gooi dat alsnog weg.

#5 Doe dubbele dingen weg

De bewaardoos werkt ook goed voor alles wat je dubbel hebt. Pak een doos en ga door je huis heen en verzamel in die doos alle DVD’s, boeken, keukengerei zoals kurketrekker, knoflookpers e.d., etc. etc. Zet de doos dan gedurende 30 dagen weg. Heb je in die tijd de zaken niet gemist? Dan kunnen ze weg.

#6 Anders winkelen en geld uitgeven

Deze tip is voor wie graag winkelt en het heerlijk vindt om dingen te kopen. Natuurlijk is er niets mis mee om te genieten van een mooie aankoop. De vraag is wat de achterliggende drijfveer is. Als je daar achter weet te komen, kun jij misschien andere dingen ontwikkelen waar jij vreugde in ervaart. In plaats van je geld uitgeven aan spullen, kun je bijvoorbeeld ook je geld uitgeven aan een ervaring. Iets waar je altijd van droomde. Je leven verrijken met nieuwe vaardigheden en avonturen.

#7 Eén erin en één eruit

Een handige spelregel is de ‘één erin en één eruit’ regel. Wanneer je deze spelregel hanteert geeft dat direct een bewuste houding op het moment dat je iets koopt. Want als je die nieuwe schoenen koopt, welke gaan er dan uit? Zo houd je het aantal bezittingen dat je hebt in de hand en groeit het in ieder geval niet verder.

#8 Heb er plezier in

Of je nu heel veel ‘ontspult’, of slechts een klein beetje. Heb er plezier in. En maak er een spel van. Dan kan het opruimen van spullen helpen om ook van binnen een opgeruimd gevoel te ervaren. En komt er openheid voor nieuwe impulsen. En mocht je er fanatiek in worden, blijf ook dan het plezier ervaren en weet dat wat voor jou geldt, voor een ander weer heel anders is.

Veel plezier gewenst met opruimen!