spruitjes

Spruitjescurry van Jamie Oliver

Wanneer je bij mensen op bezoek bent die willen leven vanuit de essentie van mens-zijn, is het opvallend dat er bijna altijd veel aandacht wordt gegeven aan de kwaliteit van eten. Velen kiezen voor een vegetarisch of zelfs veganistisch dieet. Om zo min mogelijk leed te veroorzaken. En in hun zoektocht naar alternatieven ontstaan de heerlijkste recepten. Afkomstig uit de eigen creativiteit en uit vele verschillende websites en kookboeken. En dat werkt inspirerend.

Vandaar dat we bij ITL voortaan ook recepten zullen delen die ons goed bevallen. Veelal vegetarisch of veganistisch en sowieso zonder suiker. De eerste is:

Spruitjescurry van Jamie Oliver

Ingrediënten voor 4 personen:

1 ui
9 tenen knoflook
4cm gember
1 tl komijnzaad
1 tl mosterdzaad
2 tl pittige kerrie
150 gram linzen
750 ml bouillon
250 ml kokosmelk
2 zoete aardappels
200 gram spruitjes
verse koriander

Opmerking vooraf: door praktische omstandigheden maakte ik dit recept met 500 gram spruitjes, 400 ml kokosmelk, 1 bouillonblokje en ongeveer 500 ml water. En dat werkt ook prima. En ik zou het opnieuw zo doen, want 200 gram spruitjes lijkt me in verhouding toch wat weinig.

Bereiding:

Fruit de ui met knoflook (7 teentjes, fijn gesneden) en de gember.
Roer de specerijen erdoor en bak enkele minuten mee.
Roer de linzen, bouillon en kokosmelk erdoor en laat 15 minuten sudderen.
Voeg de zoete aardappel toe en laat nog 15 tot 20 minuten op zacht vuur doorkoken. Let op dat je af en toe roert, zodat alle stukjes zoete aardappel gelijk gaar worden.

Blancheer ondertussen de spruitjes die je door de helft hebt gesneden zo’n 3 minuten.
Bak de rest van de knoflook in olie en bak hier de geblancheerde (uitgelekte) spruitjes in gedurende 1 minuut.

Roer de spruitjes door de curry.
En voeg de fijn gesneden verse koriander toe.

Heerlijk met basmatirijst.

Summary
Published On