tree-in-the-city

Meer bomen in de buurt zorgt voor minder astma-aanvallen

Mensen die in vervuilde steden leven hebben minder risico om met astma te worden opgenomen in het ziekenhuis als er veel bomen in hun buurt staat. Dat blijkt uit een onderzoek van de medische school van de Universiteit van Exeter.

Uit het onderzoek blijkt dat de gezondheid van de adem zelfs in vervuilde steden sterk verbeterd kan worden met bomen. Juist in vervuilde stadsdelen blijkt de relatie tussen de aanwezigheid van bomen en de vermindering van astma-aanvallen groter te zijn.

In de studie zijn 650.000 serieuze astma-aanvallen in 26.000 stadswijken in Engeland, over een periode van 15 jaar bestudeerd.

In een typische stadswijk met een hoog niveau van luchtvervuiling – bijvoorbeeld 15 microgram fijnstof per m2 – bleken 300 extra bomen per vierkante kilometer goed te zijn voor een vermindering met 50 acute astma gevallen per 100.000 inwoners.

Extra reden dus voor stadsplanners en beleidsmaker om meer groen in te plannen om de effecten van luchtvervuiling tegen te gaan.

Onderzoeker dr. Alcock: “We wilden verhelderen hoe stadsvegetatie verband houdt met de gezondheid van de adem. We weten dat bomen de luchtvervuilers die astma aanvallen veroorzaken verwijderen, maar in sommige situaties kunnen ze ook lokale ophopingen van deeltjes veroorzaken door hun verspreiding in de wind. En vegetatie kan ook een allergeen stuifmeel veroorzaken dat astma verergert.”

We ontdekten dat over het geheel genomen, stadsvegetatie meer goed doet dan pijn. Maar het moet gezegd dat de effecten niet overal precies hetzelfde zijn. Groene ruimte en tuinen bleken vooral in minder vervuilde gebieden een positief effect te hebben op de vermindering van astma aanvallen. Terwijl in meer vervuilde gebieden er juist een associatie is met bomen. Het kan zijn dat graspollen meer allergeen zijn als ze met luchtvervuilers in aanraking komen en hun positieve effect dus vermindert in sterk vervuilde gebieden. Daar staat tegenover dat bomen de meest effectieve verwijderaars van luchtvervuilers zijn en dat verklaart wellicht waarom deze het grootste voordeel geven in sterk vervuilde gebieden.

Genoeg vragen dus nog, maar wel een mooie impuls om meer groen in de steden te krijgen!

 

Bron: News Medical Life Sciences