innerlijke stilte

De Kracht van Stilte

Het oude (jaar) loslaten en het nieuwe (jaar) verwelkomen

“In Silence, the inner world and the outer worlds melt into one”
~ Yoginâm Abbahjí ~

Stilte is misschien wel het meest krachtige instrument om jezelf te leren kennen. En helend bovendien. Veel ITL docenten volgen regelmatig een Nâm Stilte retraite. Om helemaal bij zichzelf te komen. Los te laten wat niet langer van toepassing is. En het leven weer met verse en heldere blik tegemoet te treden.

En hoeveel mooier kan het zijn om dit met de jaarwisseling te doen? Het oude (jaar) los laten en het nieuwe (jaar) verwelkomen. Traditiegetrouw waren we aanwezig en ervoeren eens te meer de kracht van stilte.

Toen ik onlangs een Asha Meditatie begeleidde in Nijmegen, vertelde één van de deelneemsters mij naderhand dat ze het oersaai vond. “Dat is precies de bedoeling!”, riep ik direct. Zonder dat ik het zelf zo heb ervaren, weet ik natuurlijk prima wat ze bedoelt. Meditatie en stilte zijn namelijk oersaai. Als je het bekijkt vanuit de geest die graag vermaakt wil worden.

Maar dat is nou net het punt. Die geest komt nooit tot rust. Het blijft zoeken naar een volgende manier van vermaak. Dat kan uiterlijk vermaak zijn in iets wat we doen. Maar innerlijk vermaak hoort daar net zo goed bij. Het blijven volhouden van een repeterende gedachtestroom. Of ‘innerlijke’ oefeningen als visualiseren, je geest ergens op richten en dergelijke. Niets mis mee, en heel behulpzaam voor bepaalde zaken, maar het blijft hangen in het ‘doen’.

Wie werkelijk de diepte in wil, ontkomt er niet aan de stilte op te zoeken.

Dit kun je natuurlijk in je eentje doen. Maar het werkt weer heel anders om dat samen met anderen te doen. Wanneer je met elkaar eet in stilte en je afvraagt waar je blik te richten. Dat je afgesproken hebt überhaupt niet te communiceren, maar toch de ander een kopje thee wilt inschenken. Sociale programma’s die even uitgeschakeld mogen worden. Om te ontdekken dat je dan toch op je gemak kunt zijn met elkaar.

Wanneer je stil bent en je onthoudt van activiteiten, beperk je de indrukken die je te verwerken hebt. De geest blijft nog even door draaien, maar op een gegeven ogenblik is het klaar. Zijn er geen wereldse indrukken meer die hun plek moeten vinden. Je bent klaar om een dieper niveau te betreden. En ja, het is jammer, maar daar kom je de gewoonteprogramma’s tegen. Vaak zijn dat de programma’s die ons weerhouden om vreugde en geluk te ervaren.

De oplossing daarvoor is om de geest te richten op de transcendentale aard van bestaan. Dan kan er transformatie optreden. Een programma van meditatie en stilte helpt daarbij. Dan kunnen die gewoonteprogramma’s tot rust komen, en hoeven ze je niet meer zo sterk te domineren. Zo ervaar je een steeds grotere harmonie.

Denk jij nou “goh, dat is best mooi, maar echt niet voor mij”? Dan ben je niet de enige. Dit is een veelgehoorde reactie wanneer ik vertel dat ik regelmatig een stilteretraite bijwoon. Toch wil ik je uitnodigen de uitdaging aan te gaan. Al is het maar voor een paar uurtjes.

One Day Urban Retreat in Den Haag

Voor wie meer stilte wil ervaren verwijzen we je graag door:

Stilteweekenden en retraites in België

Nâm retraites met Yoginâm Abbahjí